Airsoft is de laatste jaren aanzienlijk populairder geworden. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen vinden het dan ook helemaal geweldig om in een realistische setting een soort van oorlog te voeren. Ondanks het feit dat airsoft door de jaren heen behoorlijk wat populairder is geworden en heel wat mensen het beoefenen moet het gezegd dat er ook nog altijd heel wat misverstanden rond bestaan. Nog steeds denken veel mensen bijvoorbeeld dat airsoft erg gevaarlijk is terwijl dat helemaal niet zo is. Wil jij graag meer te weten komen over airsoft en wil je bovendien ook ontdekken welke verschillende vormen er allemaal bestaan? Dan is het alleen maar interessant om even de onderstaande informatie door te nemen.

               Is airsoft spelen gevaarlijk?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende manieren waarop airsoft kan worden gespeeld is het belangrijk om antwoord te geven op een vaak gestelde vraag. Is het spelen van airsoft nu namelijk in de praktijk wel of niet potentieel gevaarlijk? Ja en neen. In principe zijn er aan airsoft spelen geen risico’s verbonden. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er speciale veiligheidsregels zijn opgesteld die altijd gerespecteerd dienen te worden. Zo is het bijvoorbeeld een absolute vereiste om een veiligheidsbril te dragen tijdens het spel. Deze bril mag je onder geen beding afzetten! Daarnaast spreekt het voor zich dat je tijdens airsoft spelen ook altijd je gezond verstand moet gebruiken. Alleen op die manier kunnen vervelende ongevallen worden voorkomen.

               Hoe kan je airsoft precies spelen?

Airsoft spelen kan in de praktijk op ongelofelijk veel verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie is het natuurlijk mogelijk om een klassieke Deathmatch te spelen waarbij het ieder voor zich is, maar er is meer. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om airsoft te spelen in teams. De manier hoe het spel wordt gespeeld wordt bepaald door het speltype. Vaak zijn er bijvoorbeeld bepaalde missies die tot een goed einde moeten worden gebracht. Welke missie dit is, is afhankelijk van de situatie. Enkele bekende speltypes die tot de mogelijkheden behoren bij airsoft zijn onder meer de volgende:

  • Milsim;
  • Milsim RP;
  • Skirmish;
  • Re-enactment;
  • Enduro;
  • Close Quarters Combat;
  • Speedball;

Er wordt niet zelden gedacht dat airsoft wedstrijden binnen een vrij korte tijdspanne worden afgewerkt. Dat is echter zeker niet altijd het geval. Neem nu bijvoorbeeld het speltype Enduro. In deze situatie geldt dat de spelers maar liefst 24 uur in het speelveld zullen verblijven. Binnen deze 24 uur moet men niet alleen zelf zien te overleven, daarnaast dient men ook rekening te houden met de vijandige teams welke zich eveneens ergens in het speelveld verschuilen. Dit is één van de meest veelzijdige en ook leukste vormen van airsoft spelen.

               Wat is Speedball?

Niet zelden is het zo dat airsoft wordt gespeeld in een grote, open vlakte. Dit gezegd zijnde kan het ook anders. Neem nu bijvoorbeeld de Speedball mode. Bij dit speltype kan er gebruik worden gemaakt van een veel kleinere omgeving waarin wordt gespeeld. Doorgaans wordt er hierbij ook gebruik gemaakt van twee verschillende teams. Beide teams hebben ongeveer 30 minuten tijd om de vlag van de tegenstanders te veroveren en deze naar hun eigen kamp terug te brengen. Spelers die geraakt worden kunnen elke 10 minuten terug “respawnen” in het speelveld. Dit is vaak een erg hectische, maar ook zeer leuke manier van airsoft spelen.