Over het algemeen doet elke tuinpomp hetzelfde, toch zijn er verschillende pompen die tijdens verschillende situaties kunnen worden ingezet. De meest voorkomende pompen zijn de zelf zuigende pomp, de centrifugaalpomp en de onderwaterpomp. Al deze pompen werken op hun eigen manier.

Een zelf zuigende pomp wordt meestal op het droge geplaatst, de motor die in de pomp zit stuurt het pomphuis aan. Deze pompen zijn voorzien van een zuigaansluiting en een persaansluiting. Via de zuigaansluiting kan die pomp zuigen doormiddel van een zuigslang. Het einde van de zuigslang kan worden bevestigd in het water, de waaier van de pomp gaan dan draaien en bepalen de zuigkracht van de pomp. Wanneer de waaiers roteren komen de krachten vrij en kan de motor gaan roteren. Hoe meer waaier er in de pomp zitten, hoe hoger de kracht van de pomp is.

 

Een centrifugaalpomp is ongeveer het zelfde als zelf aanzuigende pop. Een centrifugaalpomp zuig niet of heel lichtjes dus het idee is niet helemaal het zelfde. Deze pomp moet een handje worden geholpen wanneer de pomp gaat opstarten. De pomp moet wel minder zuigkracht hebben. Deze pompen worden vooral gebruik voor installaties met besloten systemen, bijvoorbeeld een circulatiepomp.

 

Een onderwaterpomp, meestal een vuilwater dompelpomp of een bronpomp word helemaal ondergedompeld in het water. Hierdoor kan het water vrij bij de waaiers van de pomp komen, eigenlijk is het dus een open waaier. Het water wordt tijdens het draaien van de waaiers tegen de binnenkant van het waterhuis van de pomp geduwd. Bij een dompelpomp is een deel van het pomphuis voorzien van een persaansluiting, dit maakt het mogelijk voor het water de pomp te kunnen verlaten. Water zoekt altijd een weg naar de persaansluiting omdat zich hier de minste weerstand bevindt.

 

Voor meer informatie over de verschillende soorten waterpompen en de mogelijkheden van de pompen, neem een kijkje op www.waterpompshop.nl