trailrunningHet is het jaargetijde waarbij op de bank blijven zitten soms erg verleidelijk is. Open haard aan, onder een kleedje en heerlijk televisie kijken. Maar als je van trail running en hardlopen houdt, begint het toch na enkele dagen weer te kriebelen; je hebt zin om te gaan hardlopen. En als je dan naar buiten kijkt, waar de wind waait en het regent, dan heb je soms net even een zetje nodig om toch te gaan. Wij hebben een paar goede tips voor je waarmee je jezelf kunt motiveren om te gaan hardlopen in de herfst!

Draag goede kleding

Het is kouder in de herfst dan in de zomer. Hier moet je jezelf goed op kleden. Los van de temperatuur is de wind vaak sterker in de herfst en regent het vaker. Positief punt hierbij is wel dat volgens de kenners de beste temperatuur rond de twaalf graden ligt om hard te lopen. Bij deze temperatuur kost het voor het lichaam namelijk weinig moeite om op te warmen, maar ook om af te koelen. Goede herfstkleding om in te rennen vind je bij de betere hardloopwinkel of zelfs bij enkele outdoorwinkels. Denk aan windstoppende- en regenjassen. Someone lichtgewicht jassen voor hiken doen ook prima dienst voor runs door slecht weer.

Nog een extra reden om lekker door te lopen in de herfst. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je onder deze ideale omstandigheden qua temperatuur, een recordtijd loopt op jouw hardlooprondje.

Om goed bestand te zijn tegen het herfstweer is een waterafstotende windstopper aan te raden. Met dit kledingstuk sla je drie vliegen in één klap; het zorgt ervoor dat je niet te snel afkoelt, het is bestand tegen harde wind en het werkt waterafstotend als het regent. Een goede windstopper verhoogt het hardloopplezier in de herfst.

Als je een heel seizoen stopt met hardlopen dan duurt het even voor je weer op conditie bent. Loop dus gewoon lekker door, ook in de herfst en ook als het miezert buiten.

Loop samen met iemand, zeker in de herfst

Om niet in de verleiding te komen om thuis te blijven, is het verstandig om met iemand af te spreken. Bijvoorbeeld op een vaste avond in de week. Hierdoor heb je altijd een stok achter de deur en kom je niet in de verleiding om onder dat kleedje te blijven liggen. Het kan heel verfrissend werken om een periode samen met iemand te lopen.

Wellicht heeft jouw hardloopmaatje wel hetzelfde motivatieprobleem als jij in de herfst en kun je elkaar hierbij helpen. Daarnaast is het goed voor de sociale contacten en doe je er wellicht nieuwe kennis mee op. Misschien heeft jouw hardloopmaatje wel goede tips op het gebied van hardlopen of weet hij nog interessante wedstrijden om aan mee te doen.

Loop eens een nieuw rondje

In dit jaargetijde moet je jezelf uitdagen om het leuk te maken. Je weet best dat als je terugkomt na het hardlopen, dat je weer barst van de energie. Maar het gaat erom dat je het voor jezelf uitdagend maakt om te gaan hardlopen in dit jaargetijde. Wat goed kan werken is om eens een andere route te gaan lopen. Loop eens een richting uit waar je nog nooit bent geweest. Je zult merken dat het hardlopen van een nieuwe route erg leuk is. Door de nieuwe prikkels onderweg vergeet je de omstandigheden. En voor je het weet ben je alweer thuis. Lekker even onder douche en dan kun je met een voldaan gevoel alsnog even lekker onder dat welverdiende kleedje gaan liggen. Hardlopen in de herfst is gewoon heerlijk!
Ben je een trail-runner? Door heel Nederland worden gedurende het jaar diverse trail georganiseerd. Zoek een Trail-kalender op internet op om te zien wanneer er eentje bij jou in de buurt is. Als je gewend bent alleen aan weg-wedstrijden mee te doen als hardloper dan is een trail echt even een belevenis. De manier van lopen is erg anders, en zeker bij heuvelachtige trail schiet je hartslag omhoog.