Nogal wat ouderen geven er op een zeker moment de brui aan: fietsen. Dit besluit is meestal niet uit de lucht komen vallen; men voelt zich onzeker op de fiets, of men is er lichamelijk (denkt men) niet meer capabel toe. Dit roept onherroepelijk de vraag op: wanneer stop je met fietsen en wat zijn de alternatieven?

Geen zin meer

Sommige ouderen hebben er simpelweg gewoon geen zin meer in op nog op de fiets te stappen; dit kan diverse oorzaken hebben. Van onzekerheid in het drukke (en voor hen onoverzichtelijke) verkeer, of vanwege lichamelijke belemmeringen, tot onzekerheid over kleding (vrouwen in jurk) op de fiets. Dit is volledig begrijpelijk, maar wanneer dit besluit zich al rond het 65e levensjaar aandient, is dit eigenlijk jammer en een gemiste kans voor de gezondheid.

Actieve 65+ ers

  • Driewielfiets: Fietsen is een dermate alledaagse bezigheid, dat het zijn sporen nalaat op de gezondheid indien men -zonder sportieve vervanging- ineens abrupt stopt. Vaak is het ook helemaal niet nodig om als jonge oudere te stoppen met fietsen. Een alternatieve methode om je toch veilig door het verkeer te begeven is de driewielfiets. Op deze fiets is het praktisch onmogelijk om uit balans te raken, doordat de achterzijde van 2 wielen is voorzien.
  • E-Bike: De elektrische fiets is een uitkomst voor ouderen die nog goed evenwicht kunnen houden, maar het trappen soms te zwaar vinden. Waar kunt u een goedkope elektrische fiets kopen: op deze website.
  • Transportfiets: Ouderen die zichzelf te jong achten voor een dergelijk model fiets kunnen terecht bij de transportfiets. Een transportfiets is een fiets met ruimte voor een bak bij het stuur. Hij is verkrijgbaar met handrem of met terugtraprem. De hoogtes zijn ook wisselend, voor zowel de heren transportfiets als het dames model zijn 28 inch de meest verkochte modellen: voor jong én oud.
  • Moederfietsen: De zogenaamde “mama-fiets” is voor jonge moeders handig, doordat deze o.a. een extra lage opstap biedt. Als moeder moet je natuurlijk voorbereid zijn om ad hoc van je fiets te kunnen stappen zonder enige hinder. De 28 inch moederfiets is verrassend genoeg ook bijzonder geschikt voor de oudere fietser – juist door het op- en afstap comfort. Hier kunt u een goedkope omafiets kopen, geschikt voor zowel moeders als ouderen.

Gaan uw kleinkinderen mee uit fietsen? Natuurlijk gebruiken zij een eigen kinderfiets. Neem hier eens een kijkje voor een groot aanbod voordelige kinderfietsen.