Als je gaat duiken moet je voor 100% kunnen vertrouwen op je duikflessen. Je bent onder water immers volledig afhankelijk van zuurstof uit een duikfles. Als daar iets mee mis gaat, is het risico op een fataal ongeluk evident. Dit geldt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Daarom is het belangrijk dat wanneer je gaat duiken je uitrusting altijd tiptop in orde is. Controle van de duikflessen is daar vanzelfsprekend een onlosmakelijk onderdeel van.

Het belangrijkste duik onderdeel

Het zal je niet verbazen dat de duikfles het belangrijkste onderdeel van je duikuitrusting is. Als je onder water gaat, heb je immers zuurstof nodig. Zonder zuurstof hou je het hooguit enkele minuten vol. Als de longen enige tijd geen zuurstof krijgen, gaan ze daar uiteindelijk dusdanig tegen protesteren dat je wel moet ademhalen met als gevolg dat je water binnen krijgt en verdrinkt. Mensen die aan de verdrinkingsdood sterven, worden dan ook altijd gevonden met water in hun longen. Je duikflessen vakkundig controleren is daarom het belangrijkste dat je doet voordat je het water in duikt.

Duiken met perslucht of Nitrox

Als je gaat duiken dan kun je voor je zuurstofvoorziening gebruik maken van verschillende opties. Je kunt duiken met perslucht in je duikfles, dit is de meest gebruikte zuurstof. Maar er zijn ook duikers die liever gebruik maken van Nitrox. Nitrox is verrijkte perslucht die minder stikstof en meer zuurstof bevat. En dan is er nog Trimix, een mengsel van drie verschillende gassen. Voor de keuze van je duikflessen maakt dit overigens niet uit. Deze kun je voor iedere duik laten vullen met de door jou gewenste zuurstof mix. Je duikinstructeur kan jou hierover van gedegen advies voorzien.

Het keuren van duikflessen

Onder water moet je volledig op je duikfles kunnen vertrouwen. Duikflessen keuren is dan ook een belangrijk onderdeel van het controleren van je duikuitrusting. Voor iedere duik moet worden gecheckt of de duikfles in orde is en of er voldoende zuurstof in zit. In combinatie met je duikhorloge kun je zo precies berekenen hoe lang je onder water kunt blijven en deze tijd tijdens je duik in de gaten houden. Duikflessen worden in Nederland gekeurd door het Stoomwezen. Een keuring is verplicht, de periode dat een keuring geldig is verschilt overigens per land. In Nederland moet je een duikfles iedere vijf jaar laten keuren.

Prijsklassen van duikflessen

Duikflessen koop je in prijsklasse die variëert tussen circa 600 euro voor een dubbele duikfles van staal tot rond de 130 euro voor een eenvoudig enkel model. Het hangt onder meer af van je ambities als duiker om te bepalen welk model het beste aansluit op jouw tak van sport. Als je een lange carrière als duiker beoogt dan is het wellicht verstandig om te investeren in een hoger segment duikflessen. Hier kun je vaak een hele duikers carrière mee vooruit. Ben je op zoek naar topkwaliteit duikflessen dan kun je daar online prima voor slagen. Kijk bijvoorbeeld eens in de webwinkel van Lucas Divestore. Ook voor andere accessoires voor je duikfles kun je bij Lucas Divestore terecht. Hier kun je ook aankloppen voor deskundig advies over de aanschaffen van een complete duikuitrusting.